Friday, April 12, 2013

SeruaN kerja Kembali!!

Assalammualaikum...

hello u olzz...memandangkan c baby dah sleep,so aku bpeluang nk bceloteh serba sedikit arini...baby tgl 2 hari lg mama dah nak masuk kerja  blk..dlm 3bln ni bgn tido mama dgn baby jerk,xpnh nak tgl wlo sesaat pon...tgl pon baby dpn mata gak,wktu mama mkn dll...skrg baby dh msok 3 bln,cuti mama pon dh hbs..isnin ni mama dah kena msok krja..huk :'( mcm mana lh baby nnt,bkn mama xharap kat ayah nak jaga,tp slama 3bln ni baby ngan mama jerk..mst mama rindu baby nnt :'(....

buat MR MAMA ni pesanan ringkas ntk anda :

  1. baby biasa akan bgn kol 6.30 am - 7 am....itu bergantung kalo dia xbgn/meragam wktu pg (4am-5am)...kalo dia dah bgn kol 4-5am so dlm kol 9am baru dia bgn...time tu dia bkn nak b1st trus,time dia bgn pg adalh wktu dia sgt aktif ntk berborak dgn sesiapa di dpn mata dia..time ni la mulut dia akan mbebel smpai dia bosan...
  2. kalo blh mandikan baby antara 8am (plg awal) ataw 11am (plg lewat)...sblm mndikan tu,mst dia (berak)...so bersihkan n pastikan dia kencing dulu b4 mandikn dia,kalo x nnt msok jer air dia mst kencig...dah 1 hal lak nak tukar air (jgn mandikan lak dgn air kencing tu taw ;p)....amik masa sket suh dia kencing,kalo dia xkencing jgk hubby basahkn kapas sket cuci muka dia ataw kepala dia,time tu dia akan mgelupar mrh/ataw ngis sbb tkejut sbb sejuk air..so mst dia kencing nyer la..hik2x...time mandikn dia lak kalo dia ngis ataw meragam,try bw dia nanyi..sbb anis biasa mandikn dia smbil nyanyi ataw bw dia bcerita..so dia lupa akan sejuk air tu...insyaAllah anis akan sediakan baju dia lps mndi nak pakai yg mane k...
  3. lps mndi biasanya baby akan rest kejup n mst dia akan cari susu...pastu dlm kol 10am - 11am adalh wktu dia akan sleep...kol 1 dia akan bgn jup,dlm kol 3pm dia akan tido blk....
  4. kalo nak tidokn dia,kalo letih nak angkat(sbb berat sgt)hubby try baringkan kat lengan hubby n dodoi dia,mst dia akakn sleep dlm pelukanmu ;)...
  5. jgn biarkn pampers dia penuh,tkot melecet dia nnt,cian baby...
  6. bju kotor dia jgn lupe ltk kat bakul ye,jgn sepah2xkan ;)
yg lain sy xrisau sbb hubby taw mcm mane nak pujuk baby kan,lgpon baby kita xssh sgt nak jaga,asalkn ada susu n bawa jln..hehehe...insyaAllah mama akan perah susu byk2x ntk baby mama k...ddk dgn ayah jgn notty taw,mama akan jmpa baby dlm kol 6.30pm mcm tu ok...abiu syg...

**hubby,anis taw hubby mst bz sgt lps ni,mane nak tgk kedai,mana nak tgk baby...tenkiu taw...jaga anak kita leklok...abiu jgk <3...

just like this ;)


MR MAMA <3


Terima Kasih Sudi Komen..Jumpa Next Entry

4 comments:

maria firdz said...

Salam ziarah dan baca entry...

Salam kenal dari Ummi Faiqah (^_^):
http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/

wan nurul hezrina abd halim said...

semua ibu berpantang nak2 bersalin sulung pasti akan rasa kerisauan yang mcm nie=)

she's kaki comey said...

ummi faiqah : salan perkenalan ;)

wan : alhamdulillah,husbnd mak mentua n adik ipar jaga bam2x saya dgn baik...

iu-hazirah said...

done follow

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute